Tina Van Roy : 'Zomerspoor nieuw cultuurfestival gaat knallen én verbinden'
We gaan alle Herentalsenaren, inclusief Noorderwijk én Morkhoven en mensen uit Neteland een reisbeleving geven in hun eigen streek, stad en dorp. Al die activiteiten vinden onder meer plaats in samenwerking met het Vlaams Instituut voor Gezond Leven, zodat we ook de nadruk kunnen leggen op bewegen, buiten komen en op welzijn in het algemeen.'
'Onze aanpak is gebaseerd op twee pijlers', vervolgt Tina.
'Ten 1e: de deelname van de vele verenigingen van Herentals, Noorderwijk én Morkhoven. We gaan hen vragen om zelf activiteiten op te zetten van 1 tot 31 augustus en dit in op verschillende buitenlocaties in straten en pleinen, alleen of samen met een andere Herentalse vereniging. Alle verenigingen van Groot-Herentals kunnen een aanvraag bij de stad doen. Het stadsbestuur zet €20.000 projectsubsidie opzij als financiële steun van de verenigingen.'
Onze eigen programmatie is de 2e pijler van Zomerspoor. Een van de fijnste is dat we de Herentalse torens met elkaar willen laten praten. De Belforttoren van de Lakenhal met de Toeristentoren, en de kerktoren van Noorderwijk met die van Morkhoven.
Ook willen we eens kamperen in eigen stad : op het begijnhof. Ook willen we alle pleintjes in Herentals, Noorderwijk en Morkhoven benutten om er iets te organiseren. Sportief of cultureel, dat maakt niet uit. Een basket- of volleybaltoernooitje, of de opvoering van een dans- of theatervoorstelling op een buitenlocatie: alles kan. We gaan ook met een mobiele opnamestudio werken, waar iedereen die een muziekinstrument kan bespelen iets kan komen spelen en de Muziekacademie zal een muziekstuk componeren dat eind juni door iedereen kan ingespeeld of ingezongen worden.
Wat we ook willen doen, is de scouts op een plezante locatie een toren laten sjorren waaraan iedere inwoner nadien een voorwerp met een verhaal kan komen aanhangen. En verder gaan we in Groot-Herentals met de bestaande mobiele beiaard op stap naar de meest gekke locaties. Dat kan ook in de natuur zijn. Zo trek je weer een ander publiek aan voor de beiaardconcerten.“
We gaan ook een podcast met interviews van nieuwkomers in Herentals. Er leven tenslotte 123 nationaliteiten in onze stad. Dat opent dan weer mogelijkheden om iets te doen met ‘wereldkeukens’. We denken ook na over filmstraten, waar je films in openlucht kan zien.
Een belangrijke rol geven we ook aan de oude spoorlijn Herentals-Aarschot. Dat is nu een fietspad dat de Herentalse wijk De Molekens verbindt met Noorderwijk en Morkhoven. Daar kunnen ‘boerderijconcerten’ plaatsvinden bij de landbouwers die hun velden langs dit fietspad hebben, onder de vlag van het project ‘Eetbare Stad’.
Verder plannen we een vensterwandeling in Herentals. Daarnaast introduceren we ‘wondertuinen’: tuinen die mensen die maand op een zeker moment willen openstellen voor het publiek, voor lezingen, concerten en toneelopvoeringen. We gaan ook de speelpleinwerking van de stad Herentals uitbreiden tot aan de woonzorgcentra, zodat onze senioren de jeugd kunnen zien spelen en met hen ook kunnen meespelen bij oude volksspelen.”
Een hele boterham voor augustus. Voor het slotevenement organiseren we de 24 uur van Zomerspoor, waarbij er op elk uur van de dag en de nacht een activiteit wordt aangeboden - contact info@zomerspoor.be
De 8 items Zomerspoor 2023
1. Gesprekken tussen Herentalse torens uitzenden; 2. Verhalentoren waar iedereen zijn verhaal aan hangt ; 3. Interviews met nieuwkomers en presentaties wereldkeuken; 4. Boerderijconcerten langs fietsostrade Herentals-Aarschot; 5. ‘Wondertuinen’: open tuinen voor lezingen, theater, concerten ; 6. Speelpleinwerling met volksspelen bij woonzorgcentra ; 7. Reizende beiaard; 8. Kamperen op het begijnhof', besluit Tina Van Roy.
Foto's en vid Johan Temmerman/ NNieuws.